Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tarroja es mobilitza davant la decisió unilateral de Salut del trasllat del metge de Tarroja cap al CAP de Cervera.

Total disconformitat davant aquesta decisió perquè es discrimina als veïns i veïnes dels municipis afectats i és greuge que fomenta el despoblament.

Tarroja de Segarra
Tarroja de Segarra

DIMECRES 27 GENER 2021

NOTA DE PREMSA

Tarroja es mobilitza davant la decisió unilateral de Salut del trasllat del metge de Tarroja cap al CAP de Cervera.

Total disconformitat davant aquesta decisió perquè es discrimina als veïns i veïnes dels municipis afectats i és greuge que fomenta el despoblament.

El passat dilluns, 25 de gener,  Tarroja de Segarra es va mobilitzar davant la decisió unilateral de Salut del trasllat del metge de Tarroja cap al CAP de Cervera.

El departament de Salut va prendre aquesta decisió sense consultar ni informar els municipis afectats.

A Tarroja hi ha un consultori mèdic que presta servei a 17 nuclis de població dels municipis de Torrefeta i Florejacs, Plans de Sió, Cervera i Tarroja. Com es pot veure és un territori bastant dispers.

Tal com explica, l’alcaldessa de Tarroja, Imma Secanell, es creu que amb aquesta decisió es discrimina als veïns d´aquests municipis i el problema segueix sent el mateix a la comarca.

La solució que proposen es veu molt provisional. Com a solució proposen trobar un metge que un cop hagi finalitzat la seva jornada diària vulgui a més prestar el servei 2 dies a la setmana al consultori de Tarroja unes determinades hores.

Creiem que no és suficient en reduir a la meitat les hores de visita del metge a Tarroja tenint en compte que es tracta d´un territori amb gran part de la gent d´edat avançada i compren fins a 17 nuclis de població de 4 municipis diferents.

Creiem que amb aquesta decisió no solucionen el problema, més tot el contrari, deixen desemparades una part de la població majoritàriament d´edat avançada.

                                

ESCRIT REALITZAT PER L'ALCALDESSA I ALCALDES DELS MUNICIPIS AFECTATS. 

L’Alcaldessa i Alcaldes  dels municipis de Tarroja de Segarra, Torrefeta i Florejacs, Els Plans del Sió i Cervera, volem manifestar  la disconformitat vers l’actuació del Departament de Salut  en relació al consultori mèdic rural de Tarroja de Segarra.

En el consultori mèdic de Tarroja de Segarra es presta el servei de medicina general i infermeria  als pobles de Sedó, Riber, Hostafrancs, Concabella, Ratera, l´Aranyó, Muller, Montcortés de Segarra, Bellvei, Torrefeta, Llor, Alfà, El Canós, Castellnou d´Oluges, Malgrat, Prenyanosa i Tarroja de Segarra, amb una gran dispersió del territori.

 El primer trimestre del 2020 amb l’adveniment de la pandèmia de la COVID-19, es va prendre la mesura  de suprimir el servei de consultoris rurals amb l’argument de concentrar els facultatius a Cervera i Guissona per evitar riscos. En aquell moment malgrat no entendre la decisió, per responsabilitat es va optar per no dir res, essent conscients que amb la solució adoptada no s´assolia l´objectiu que era i és evitar les aglomeracions. Al centralitzar-ho tot a Cervera i a Guissona es produeix l´efecte contrari.

A inicis de 2021, aprofitant la conjuntura s’ha decidit prescindir del metge de Tarroja per assignar-lo a la localitat de Cervera, mesura que s’ha adoptat sense informar als Ajuntaments afectats.

Amb aquest fet no solucionem el problema, al contrari creiem que s´agreuja. Si el nombre de metges a la Segarra segueix sent el mateix i els usuaris també, amb aquesta decisió del  Departament de  Salut és perjudica als veïns d´aquests pobles de la Segarra que s’hauran de desplaçar fins a Cervera per poder ser atesos.

El Departament de Salut està deixant 17 nuclis sense servei, on la majoria són persones d´edat avançada per a les quals anar al consultori de Tarroja és menys dificultós que  desplaçar-se al Centre d’Assistència Primària de Cervera, situat a més distància i amb poca facilitat per estacionar vehicles.  En el consultori de Tarroja de Segarra l´usuari té l´opció d´anar a visitar-se al metge i seguidament comprar la medicació receptada a  la farmàcia  que hi ha en el mateix edifici.

Amb aquest criteri, el Departament  de  Salut pretén que una persona d´edat avançada agafi el cotxe per anar al metge a Cervera, sense saber on podrà aparcar i posant en risc la seva salut,  tant pel transport com pel fet d´estar en contacte amb moltes més persones dins l’àrea bàsica de Cervera.

Entenem que aquesta no és la visió que hauria de tenir el Departament de  Salut, sense cap mena de sensibilitat ni empatia envers les persones i a aquest territori.

Aquesta és la manera que utilitza el Govern de la Generalitat  per evitar el despoblament dels municipis de zones rurals, traient els pocs serveis que tenim?

No és més fàcil traslladar-se una persona (metge/essa) que traslladar-ne varies (pacients)  cap a Cervera?

La solució que ens proposen verbalment des de Salut, un metge dos dies a la setmana, unes 2 hores aproximadament al dia, no és suficient per atendre les 800 persones d´aquests nuclis de població. Encara que de moment portem gairebé un mes sense metge, necessitem l´obertura del consultori diàriament.

No podem permetre discriminar en usuaris de primera i de segona classe.

Exigim una solució adequada a les necessitats dels nostres municipis, tenim una gran part de població envellida i hem de lluitar per ells i fer-los-hi més fàcil.

Per això demanem que es restitueixi el servei diari de metge al consultori mèdic de Tarroja de Segarra.

Tarroja de Segarra, gener de 2021